Сината е заштитна боја на Фејсбук – дали знаете зошто е одбрана токму таа?


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


 Фејсбук се користи веќе 12 години, а нијансата на сина боја на неговиот бренд стана препознатлива за милиони луѓе, кои автоматски ја поврзуваат со најголемата социјална мрежа во светот.

Дали некогаш сте се прашале зошто Фејбуск е токму со сина боја?

20-12-facebook1

Причината за тоа е многу едноставна. Марк Закерберг, основач и сопственик на Фејсбук е далтонист и не ги распознава црвената и зелената нијанса.

„Сината боја е најбогата боја за мене. Јас ги гледам сите нијанси на сината“, изјави Закерберг во една прилика. Поради тоа, најпопуларната социјална платформа на интернет константно го негува синиот колорит на својот изглед.