Што треба да знаете за нивото на анти-мулерискиот хормон

Што треба да знаете за нивото на анти-мулерискиот хормон

Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Вашето тело природно произведува анти-мулеријански хормон (AMH) во вашата крв. Овој хормон игра улога во развојот на репродуктивните органи на бебето во утробата, но исто така е важен во текот на вашиот живот. Вашите нивоа на AMH и улогата што овој хормон ја игра за вашето тело варира во зависност од вашата возраст.

Нивоа на анти-мулеровиот хормон во матката

Кога ќе забремените, половите органи на вашето бебе почнуваат да се развиваат во првите неколку недели. Вашето бебе има XY (машки) гени или XX (женски) гени. Мажјаците имаат многу повисоки нивоа на AMH додека женките имаат пониски нивоа на хормонот.‌

За машките доенчиња, АМХ игра улога во спречувањето на формирањето на женските органи додека се во утробата. Понекогаш машкото бебе не произведува доволно високи нивоа на АМХ. Кога тоа ќе се случи, можно е да ги имате двата полови органи или гениталиите што не се разликуваат. Оваа состојба се нарекува двосмислени гениталии или интерсексуални.‌

За женските доенчиња, само мала количина на AMH е неопходна за производство на полови органи. Хормонот е поважен по пубертетот бидејќи вашето тело почнува да прави јајца и да се подготвува за репродукција.

Нивоа на анти-мулеровиот хормон за репродукција

Ако сте жена и имате загриженост за вашите репродуктивни способности, разговарајте со вашиот лекар. Тестот за анти-мулеријански хормон може да ви даде информации за вашата плодност и веројатноста за забременување.
Ако имате какви било здравствени проблеми поврзани со вашите женски полови органи, тестот за анти-мулеријан хормон исто така може да му даде на вашиот лекар информации за вашата менструација. Ако имате некои видови на рак на јајниците, тестот е исто така добар начин да го следите вашето репродуктивно здравје.

Разбирање на AMH тест

Тест за анти-мулеријански хормон се користи за мерење на нивоата на AMH во вашата крв. Лекарите често бараат крвна работа што нуди резултати од АМХ за жени кои имаат потешкотии да забременат.‌

Вашите јајници можат да произведат илјадници јајца во текот на вашиот живот. Вашите нивоа на AMH се однесуваат на бројот на јајца достапни за оплодување. Вашите нивоа на AMH природно се намалуваат како што стареете. Ако сте постари, можеби ќе имате помалку или нема достапни јајца

Дури и ако сте во репродуктивна возраст, може да имате здравствена состојба што влијае на вашата способност да забремените. Крвниот тест AMH му помага на вашиот лекар да го разбере вашиот потенцијал за бременост. Важно е да знаете дека можеби ќе ви требаат дополнителни лабораториски тестови за да дознаете повеќе за вашата способност да забремените.‌

Вашиот лекар исто така може да побара тест за анти-мулеријански хормон за:

 • Дознајте кога ќе влезете во менопауза.
 • Помогнете да најдете причина за почеток на менопаузата порано од очекуваното (просечната возраст е 51 година).
 • Дознајте зошто вашето тело нема менструација. Овој тест е вообичаен за тинејџери 15 години и постари кои немаат започнато менструација или жени кои пропуштаат неколку месечни циклуси по ред.
 • Дијагностицира синдром на полицистични јајници (PCOS), кој е хормонско нарушување што може да ја зголеми неможноста за зачнување.
 • Проверете го вашето бебе дали ги има двата или неразлични полови органи.‌
 • Следете го вашето здравје и лекување ако имате одредени видови на рак на јајниците.‌

Причини за AMH тест.

АМХ тестот не е самостоен тест за да му кажете на вашиот лекар што е правилно или погрешно со вашето здравје. Наместо тоа, тоа е помал дел од информациите што може да му помогнат на вашиот лекар да ги намали здравствените состојби и опциите за третман.‌

На пример, ако се борите да забремените, тестот на крвта АМХ може да ви помогне да ги покажете вашите шанси за природно зачнување. Вашиот лекар исто така може да ги прочита резултатите за да предвиди дали вашето тело ќе одговори на третманите за зачнување како што е ин витро оплодување (ИВФ).‌

Треба да разговарате со вашиот лекар за тест за AMH ако:

 • Се сомневате дека имате менструално нарушување
 • Имате тешки акни кои не реагираат на третман без рецепт
 • Се женски и забележуваат прекумерни влакна на телото и лицето
 • Имајте гради што се намалуваат без причина
 • Добијте тежина без разумно објаснување
 • Подложени на третман за рак на јајчник
 • Разбирање на резултатите од тестот на ниво на AMH. Ако имате нормално ниво на АМХ во крвта, веројатно имате добри шанси да забремените. Високите нивоа на AMH може да бидат знак дека имате PCOS. Вашиот лекар можеби ќе сака да започнете со третман или да направите промени во животниот стил за да ги решите вашите симптоми.‌

Ниските нивоа на АМХ се знак дека имате помалку јајце-клетки достапни за оплодување и дека може да се борите да забремените. Имајте на ум дека пониските нивоа се нормални ако сте на предменструална возраст или постменопауза.‌

Фактори кои влијаат на AMH тест. Вашиот AMH тест може да биде под влијание на надворешни фактори. Пред да го побара тестот за вас, вашиот лекар може да разговара со вас за вашата семејна историја и изборот на начин на живот.

Тие вклучуваат:

 • Семејна историја или претходна дијагноза на синдром на полицистични јајници
 • Претходна операција на јајниците за да се решат здравствените проблеми
 • Откако примиле третман со хемотерапија
 • Земање орални лекови за контрацепција
 • Да се биде дебел
 • Имате одредени генетски мутации кои ја зголемуваат вашата веројатност за развој на рак на дојка или јајници
 • Имаат недостаток на витамин Д.