Живот

Што мислат експертите за неизлегувањето од дома?

Сите имаме денови кога едноставно не ни се излегува од дома и тоа е сосема нормално. Секако дека 24 часа поминати дома нема да имаат големо влијание на твоето здравје, но експертите предупредуваат дека тоа не треба редовно да го практикувате.

Имено оваа навика е слична на статусот хибернација, а најголем проблем е што не сме изложени на дневна светлина која е потребна на нашиот организам. Сончевата светлино го подобрува расположението и помага при создавање на видамин Д кој го регулира имунолошкиот систем.

Освен што одморот во природата го подобрува здравјето, исто така помага во ублажување на симптомите на депресија и го појачува ментално здравје. Истражувањето на универзитетот во Глазгов покажало дека луѓето кои редовно пешачат или возат точак се помалку изложени на ризик од нарушување на менталното здравје.

Дефинитивно треба да си најдете време да прошетате негде каде што има зеленило и каде што градската бучава не се слуша толку, па така да ги наполнете батериите.

Advertisements
To Top