Што е временско слепило?

Што е временско слепило?

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Ако не можете да препознаете кога поминало времето или често губите чувство за времето, може да имате временско слепило. На луѓето со хронично слепило, исто така, често им е тешко да ги исполнат роковите, да пристигнуваат на настани или состаноци навреме или да преминат на друга задача.

Иако секој може да доживее временско слепило, тоа е најчеста кај луѓето со нарушување на хиперактивноста со дефицит на внимание (АДХД). Вреди да се напомене дека временски слепилото не се смета за официјална дијагноза, но некои истражувачи сметаат дека треба да биде вклучено во дијагностичките критериуми за АДХД. Иако временското слепило може да направи некои аспекти од животот предизвикувачки, постојат совети што можете да ги користите за управување со времето поефикасно.

Знаци на временско слепило

Повеќето луѓе сакаат да ги почитуваат роковите, да се придржуваат до распоредот и да се појават на време. Но, оние со временско слепило имаат потешкотии да ги исполнат овие цели. Тоа не е затоа што тие се мрзливи, неодговорни или немотивирани. Наместо тоа, временското слепило е резултат на вистинското исклучување во нивните мозоци што го отежнува препознавањето на текот на времето. Ако често губите чувство за времето, внимавајте на овие симптоми:

  • Чувство на хипер-фокусираност на проект и губење на чувството за времето
  • Донесување импулсивни одлуки кога се чувствувате како да губите чувство за времето
  • Се бори да развие или да се придржува до распоред
  • Одложување или одложување на проектите до последен момент
  • Не организирање на задачите во вистинската низа
  • Нулирање на сегашните и краткорочните придобивки без долгорочно размислување
  • Да се биде непродуктивен долго време додека се чека настан до кој се уште неколку часа
  • Се борите точно да го процените времето што е потребно за задача
  • Имате потешкотии да го процените времето што претходно сте го потрошиле на проект или активност
  • Проблем со проценката пред колку време се случил настан или активност

15 симптоми на АДХД кај возрасни

Причини

Иако експертите не ја знаат точната причина за временското слепило, многумина шпекулираат дека тоа е поврзано со тоа како мозокот ги обработува суптилните временски промени и другите сетилни детали. Неколку истражувачи веруваат дека временското слепило е често поврзано со различни невролошки состојби, како што се АДХД, аутизам и трауматски повреди на мозокот.

Кога некој има временско слепило, истражувачите теоретизираат дека тоа се должи на хемијата на неговиот мозок. На пример, способноста да се согледа и процени времето често е поврзана со пониско ниво на активност во неколку области на мозокот, вклучувајќи го и префронталниот кортекс (делот од мозокот кој го контролира донесувањето одлуки, меморијата и говорот, меѓу другите важни функции). Медицинските состојби кои го нарушуваат нивото на допамин (хемиски гласник во мозокот), исто така, може да придонесат за слепило од времето.

Дијагноза

Иако временското слепило не е специфична дијагноза или дури препознаен како симптом на АДХД од Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања, петто издание (DSM-5), истражувачите веруваат дека тоа може да биде клучна карактеристика кај луѓето со АДХД.

Всушност, некои истражувачи предложија дека временски слепило треба да биде дел од дијагностичките критериуми за АДХД – особено затоа што луѓето со АДХД го перцепираат времето многу поинаку од оние без услов. Некои истражувачи дури предложија да се вклучи во следната ревизија на DSM-5.4

Ако вашиот лекар се сомнева дека имате АДХД, или ако покажете симптоми на временско слепило, тој најверојатно ќе ве упати кај лекар за ментално здравје кој може да спроведе неколку проценки за да постави официјална дијагноза. За време на тестирањето, лекарот за ментално здравје ќе бара најмалку пет различни симптоми или карактеристики на невнимание, хиперактивност или импулсивност кај возрасните.

За да постави дијагноза, вашиот лекар ќе користи списоци за проверка на симптоми на АДХД, скали за оценување на однесувањето и детална историја на вашето целокупно функционирање. Некои лекари може да ја проценат и вашата когнитивна способност и академско достигнување за да исклучат попреченост во учењето.

Имајте на ум: АДХД не може точно да се дијагностицира со една кратка посета на канцеларија, или едноставно разговор со лицето или со членовите на неговото семејство. Наместо тоа, потребна е целосна дијагностичка евалуација од професионалец обучен за идентификување и лекување на АДХД, што може да трае неколку недели.

Совети за управување со временско слепило

Бидејќи временски слепилото може да влијае на многу области од вашиот живот, важно е да најдете начини за поефикасно управување со вашето време – особено ако имате потешкотии да ги платите сметките навреме, да ги одбирате вашите деца од нивните активности, да ги префрлите училишните задачи или да ги завршите работни проекти во нивните рокови. Еве неколку техники со кои можете да се обидете да ви помогнат подобро да управувате со слепилото за време:

Користете потсетници и аларми: чувајте електронски календар кој е синхронизиран на сите ваши уреди. Потоа, поставете аларм или тајмер кога треба да започнете да се подготвувате за некоја активност или состанок. Размислете да си дадете временски тампон, или дополнителни 30 минути, за да ги земете предвид доцнењата или оттргнувањето. Слушајте музика: вклучете инструментална позадина музика кога работите или извршувате училишни задачи. Истражувањата покажаа дека музиката може да им помогне на луѓето да се фокусираат. Но, за луѓето со АДХД, тоа исто така може да им помогне да го согледаат времето. Музиката може дури и да го поттикне вашиот мозок да го следи времето додека извршувате друга задача.
Користете го методот Помодоро: оваа алатка за управување со времето ја дели работата на 25-минутни делови со пет минути паузи по завршувањето на 25-те минути. По четири работни парчиња, можете да направите подолга пауза од 15 до 30 минути. Овој пристап кон управувањето со времето ви овозможува да се фокусирате на задачата што е на располагање, но исто така може да спречи хипер-фокусирање, што може да доведе до губење на времето.
Помогнете му на вашиот мозок да го препознае времето: размислете за поставување тајмери или аларми што се вклучуваат во фиксни интервали (како на секои 30 минути) за да ви помогнат да научите како подобро да го мерите времето. Можете исто така да користите визуелен тајмер на вашиот лаптоп или мобилен телефон кој покажува колку време поминало од започнувањето на вашата задача.
Побарајте поддршка: Без разлика дали ќе побарате помош од тренер за да ви помогне да научите да управувате со вашето време или да побарате помош од давател на ментално здравје обучен за работа со луѓе со АДХД, клучот е дека добивате одредена надворешна нега. Дополнително, постојат некои докази дека когнитивната бихејвиорална терапија (популарен тип на терапија за разговор) може да помогне во подобрувањето на основните симптоми на АДХД, вклучително и временски слепило.

Живеење со временско слепило

За луѓето со временскo слепило, препознавањето на времето или идентификувањето колку долго траат работите не е секогаш интуитивно. Поради оваа причина, доцнењето, прерано пристигнувањето (поради стравот од доцнење), одложувањето, пропуштањето рокови или претерувањето се вообичаени појави.

Всушност, истражувачите теоретизираат дека внатрешниот часовник што вашето тело го користи за да го следи времето се потпира на вашата работна меморија. Но, ако тоа не функционира правилно, следењето на времето станува предизвик. Ова, пак, може да наведе некои луѓе да зборуваат негативно за себе затоа што не можат да управуваат со времето. Луѓето со АДХД, особено, имаат поголема веројатност да се вклучат во негативен самоговор.

Но, сето ова негативно размислување доаѓа со последици. Премногу негативен самоговор може да се влоши и да доведе до депресија, анксиозност или чувство на безнадежност. Една студија дури покажа дека ризикот од самоубиство е 30% поголем кај луѓето со АДХД отколку кај оние без оваа состојба.

Исто така, не е невообичаено луѓето со АДХД или временско слепило да имаат повеќе промени на работните места од другите без оваа состојба. Многупати, овие загуби на работни места се случуваат поради слаби вештини за управување со времето, хронично доцнење или пропуштање рокови на проектот.

За да ги спречите овие работи да се случат, првиот чекор е да препознаете дека иако вашето временско слепило не е ваша вина, постојат стратегии што можете да ги имплементирате кои можат да ви помогнат да управувате со времето поефикасно. Потребно е само малку пракса и решителност за да научите како да управувате со вашата состојба. Затоа може да помогне да се потпрете на вашите најблиски за поддршка и да се обратите до вашиот лекар за професионални совети. Тоа може да помогне да се намали ризикот од негативни последици.

Брз преглед

Временското слепило е неможност да се препознае времето што минува. Со временско слепило, можеби ќе ви биде тешко да пристигнете на време на настани, да одолговлекувате важни проекти или да се фиксирате на една задача и да изгубите чувство за времето додека работите на неа. Имањето временско слепило може значително да влијае на вашиот живот и на способноста да се придржувате до распоред или рутина. За среќа, стратегиите за управување со времето и работата со лекарот на ментално здравје може да ви помогнат ефикасно да управувате со времето и да го подобрите квалитетот на вашиот живот.