Што е рефлексологија?

Што е рефлексологија?

Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Рефлексологијата е вид на масажа која врши притисок на одредени точки во вашите раце и стапала. Овој метод се заснова на теоријата дека секој дел од телото се поврзува со одредена „рефлексна точка“ каде што вршите притисок. Рефлексолозите користат мапи на тие точки во стапалата, рацете и ушите за да сфатат каде да притиснат.

Ефектите на рефлексологијата може да варираат од личност до личност, но може да вклучуваат ублажување на болката и намален стрес. Рефлексологијата стана популарна како холистички пристап за одржување на телото балансирано и без болести.

Како работи рефлексологијата?

Рефлексологот врши притисок на одредени области во вашите раце и стапала, или „рефлексни точки“. Според рефлексологијата, тие точки се поврзуваат со различни делови од телото. Притискањето на одредена точка ќе помогне во лекувањето на делот од телото со кој се поврзува.

Методот е вкоренет во верувањето на традиционалната кинеска медицина (TCM) дека телото се состои од витална енергија или чи. Стресот може да го блокира Чи, предизвикувајќи нерамнотежа на емоционалното, менталното, физичкото и духовното здравје. Рефлексологијата помага во балансирање на Чи и спречување на болести.

Забелешка: Недостигаат истражувања за тоа дали рефлексологијата функционира и како таа лекува различни делови од телото. Некои докази сугерираат дека примената на притисок врз рефлексните точки го подобрува протокот на крв и енергија и го релаксира телото.

Кои се придобивките од рефлексологијата?

Рефлексологијата е комплементарна и алтернативна медицина (CAM) терапија за која некои луѓе би можеле да се одлучат за да помогнат во лекувањето на болести. Едноставната техника е лесна за учење и секој може да ја примени во секојдневниот живот за да помогне во ослободувањето од стресот. Истражувањата покажаа дека рефлексологијата може да помогне во лекувањето на основните причини за одредени здравствени состојби.

Помага при лекување на мигрена и главоболки

Мигрените предизвикуваат силна болка на едната страна од главата, обично придружена со гадење и чувствителност на светлина и звук. Некои докази сугерираат дека рефлексологијата може да ја ублажи болката кај луѓето со хронична мигрена и други видови главоболки. Студија објавена во 2017 година покажа дека стимулирање на рефлексните точки во стапалата помогна да се намали интензитетот, зачестеноста и должината на мигрените кај жени на возраст од 33-58 години

Управува со болки во грбот

Болката во долниот дел на грбот може да предизвика намалено движење, вкочанетост и проблеми со исправено стоење. Во студија објавена во 2022 година, 38 медицински сестри со хронична болка во долниот дел на грбот добивале 30-минутни рефлексолошки сесии еднаш неделно. Медицинските сестри пријавиле значително помала болка во долниот дел на грбот по четири недели.

Истражувањата покажаа дека рефлексологијата може да ја ублажи болката во долниот дел на грбот ако се користи заедно со стандардни третмани. Типично може да ја третирате болката во грбот со држач за грб, ладна и топлинска терапија и вежби за истегнување.

Може да помогне при анксиозност и депресија

Анксиозноста и депресијата често предизвикуваат проблеми со заспивањето, што резултира со замор. Истражувањата покажаа дека примената на притисок врз рефлексните точки во стапалата може да помогне да се подобри спиењето кај луѓето со анксиозност и депресија. Една студија објавена во 2020 година покажа дека симптомите генерално се намалуваат повеќе како што се зголемува должината на сесијата за рефлексологија.

Го намалува стресот

Истражувањата го поврзаа хроничниот стрес со неколку болести. Според TCM, рефлексологијата помага во ублажување на стресот на голем број начини за да помогне во рамнотежата на Чи и да се спречи болеста.

На пример, може да почувствувате општо чувство на релаксација кога се врши притисок на одредени точки во вашите раце и стапала. Стимулирањето на рефлексните точки во вашите стапала помага да се активира вашиот парасимпатичен одговор, кој го релаксира вашето тело. Имајте на ум дека може да бидат потребни повеќе рефлексолошки сесии за да се забележат промените во нивото на стрес.

Ја ублажува болката

Истражувањата покажаа дека рефлексологијата помага во ослободување на ендорфини, или хемикалии кои помагаат во ублажување на болката. На пример, во една студија објавена во 2016 година, луѓето со ревматоиден артритис (РА) добивале 40-минутна рефлексолошка сесија еднаш неделно. Истражувачите објавија дека имале значително помала болка по шест недели. РА предизвикува болни, отечени и вкочанети зглобови, типично во зглобот и прстите.

Кој може да има корист од рефлексологијата?

Луѓето со различни здравствени состојби можат да имаат корист од рефлексологијата. На пример, оние кои имале мозочни удари може да користат рефлексологија како алтернативна терапија за закрепнување. Истражувањата покажаа дека рефлексологијата исто така може да ги ублажи симптомите на мултиплекс склероза (МС), нарушување на нервниот систем.

Некои докази сугерираат дека рефлексологијата може да го подобри губењето на чувствата и чувството на печење што се јавуваат во рацете и нозете на луѓето со дијабетес. Рефлексологијата, исто така, може да ја подобри болката кај луѓето со дијабетична невропатија или вид на оштетување на нервите.

Кој треба да избегнува рефлексологија?

Рефлексологијата е генерално безбедна, но некои луѓе можеби ќе треба да ја избегнуваат. Рефлексологијата може да доведе до несакани негативни ефекти за некои луѓе со здравствени состојби или грижи како:

Дијареа и повраќање: Рефлексологијата може да го престимулира телото и да ги влоши овие гастроинтестинални (ГИ) системи.
Болест за рацете, стапалата и ушите: Рефлексологијата врши притисок на рацете, стапалата и ушите. Овој тип на масажа може да биде болен ако имате кожни заболувања кои влијаат на тие области.
Треска: Вашето тело е под голем стрес кога имате треска. Рефлексологијата може прекумерно да го стимулира вашето тело, што дополнително го нагласува.
Бременост: Разговарајте со лекар на здравствена заштита пред да закажете сесија за рефлексологија за време на првиот триместар од бременоста. Стимулирањето на одредени точки може да предизвика породување, што може да доведе до предвремено породување.
Можеби ќе сакате да избегнете рефлексологија иако сте имале повеќе сесии продолжувате да се чувствувате под стрес. Во тој случај, рефлексологијата можеби не е добро прилагодена за вашето тело.

Брз преглед

Рефлексологијата е вид на масажа која е вкоренета во TCM. Рефлексологот врши притисок врз одредени точки во вашата рака и стапала, за кои TCM вели дека се поврзани со различни делови од телото. Рефлексологијата може да обезбеди ослободување од секојдневниот стрес и да помогне да се опушти вашето тело.

Луѓето често ја користат рефлексологијата како комплементарна терапија за лекување на здравствени состојби како анксиозност, депресија и хронична мигрена. Разговарајте со вашиот лекар на здравствена заштита за тоа дали рефлексологијата може да биде корисна и како овој метод може да помогне во управувањето со стресот и болката.