Што е грижа за себе и кои се нејзините придобивки за нашето здравје?

Што е грижа за себе и кои се нејзините придобивки за нашето здравје?

Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Грижата за себе е активност која го поддржува емоционалното, менталното и физичкото здравје на една личност…

Активностите што ги нарекуваме „грижа за себе“ се во суштина персонализирана велнес програма. Човек може да открие дека пешачењето во шума е идеално решение за оживување на неговото тело и дух. Други може да изберат да плетат, читаат или да се дружат со пријателите кога треба да се наполнат. Ова се неколку вообичаени примери за грижа за себе.

Но, грижата за себе не е само учество во забавни настани. Други видови на грижа за себе може да вклучуваат грижа за финансиски прашања, како што се поставување и држење до буџетот. Грижата за себе може да вклучува подобрување на вашето физичко здравје преку вежбање или поставување цели за вашата кариера, образование или личен живот. Тоа може да значи и посета на лекар или терапевт, бидејќи самопомош може да вклучува барање стручна помош.
Но, да ја разјасниме врската помеѓу грижата за себе и целосното здравје. Активностите кои помагаат во управувањето со стресот вклучуваат брзо одење после работа или исклучување на известувањата по е-пошта навечер и во слободни денови. Грижата за себе може да има каскаден ефект, што значи дека подобрувањето на еден аспект од благосостојбата на една личност, како што е нивното ментално здравје, може да доведе до подобрувања во другите аспекти на благосостојбата, вклучувајќи го и нивното физичко и емоционално здравје.

Поставувањето цели и нивното постигнување може да ја зголеми самодовербата на една личност. Дополнително, активностите за самогрижа можат да му помогнат на лицето да управува со своето физичко и емоционално здравје, што може да доведе до подобро долгорочно управување со болеста. Секојдневниот живот може да предизвика лутина, депресија и други негативни емоции кои можат да не потресат и приватно и професионално. Спротивно на тоа, грижата за себе може да помогне во зајакнувањето на односите на една личност со семејството и колегите.
Многу луѓе си дозволуваат да уживаат по напорниот работен ден. Еден од проблемите со ова однесување е тоа што често се меша со грижата за себе. Меѓутоа, кога однесувањето е доведено до крајности, тоа може да предизвика повеќе проблеми отколку добро. На пример, претерувањето со алкохол или храна, или акумулирањето на долгови од кредитна картичка, може да доведе до физички или здравствени проблеми, како и до финансиски тешкотии. Овие однесувања го влошуваат стресот – не го олеснуваат.

Најефективната грижа за себе е да се вклучите во здрави, продуктивни однесувања кои поддржуваат физичка, ментална и емоционална благосостојба. Активностите за емоционална грижа за себе вклучуваат пишување дневник за благодарност, терапија, медитација и слични техники. Има и ментална стимулација, како учење нови работи, што исто така може да помогне во енергијата и изгледот на една личност.
Активностите може да вклучуваат читање или слушање нова книга или подкаст, правење навики за мозок или пробување ново хоби. Тоа може да биде едноставно како учење на нов пат до и од работа. Сè што ја извлекува личноста од ментална рутина може да биде ментална грижа за себе.

Фразата „здрав ум во здраво тело“ можеби е старомодна, но тоа е основен принцип на физичка грижа за себе. Примери за физичка грижа за себе вклучуваат здрава исхрана, редовно вежбање и доволно спиење. Физичката грижа за себе ќе биде различна за секого. Најефективно е кога поединецот ги идентификува своите цели и чекорите што сака да ги преземе за да ги постигне.
Конечно, да не заборавиме да го споменеме и социјалниот аспект на грижата за себе. За многу луѓе, односите со пријателите и семејството можат да бидат хранлив извор на ментална и емоционална благосостојба. Сепак, врските можат да бидат и извор на стрес и несреќа. Социјалната грижа за себе е комплицирана бидејќи активностите што можат да работат за едно лице може да бидат целосно погрешни за друго. Важно е да го пронајдете она што ве прави среќни и задоволни, во спротивно – социјализацијата може да стане тортура.