Сексот многу влијае на вашето расположение, а исто така има и бројни здравствени предности!

Сексот би требало да го пратикувате што повече. Освен уживање, тој нас ни носи и многу здравствени предности. Докторката Шери Рос вели дека сексот еднаш или два пати неделно позитивно влијае врз здравјето и ја намалува можноста за болести.

Освен физички, сексот помага и во психички поглед, бидејќи се чувствуваме подобри и посмирено. Еве само неколку предности од сексот кои ги наведува оваа докторка.

Вежбање
Потењето во теретани може да придонесе за намалување на калории. Но едно истражување покажува дека жентие губат 69 калории за помалку од 25 минути сек.

Подобар имунитет
Ако мислите дека ќе настинувате најдобра работа која може да ја направите е да се исексате. Наводно, жените кои често се сексаат има подобар имунитет и полесно се борат со болеста.

Оргазмот ја намалува болката
Освен што од оргазмот се чувствуваме подобро, тој исто така ја ублажува болеста, а во некои ситуации делува и еднакво како таблети против болка. Најдобро ги ублажува менструалните болки и главоболката.

Полесно спиење
После сексот ќе бидете толку изморени и најверојатно ќе заспиете истиот момент.

Влијае на стресот
Сексот го подобрува расположените, а партнерите ќе се чувствуваат подобро и повеќе поврзано.

Помага во размислувањето
Оние кои се сексаат покажале подобри резултати на тестовите, за разлика од оние кои немаат добар сексуален живот. Повторно се работи за излачување на хормонот допамин и окситоцин кој ги подобрува когнитивните функции.