Актуелно

Речиси 1.600 домаќинства аплицирале за субвенции за набавка на инвертери

Исцрпени се средствата предвидени за субвенции за набавка на инвертери за 2019 година, односно до денеска до 15 часот се пристигнати речиси 1. 600 барања, соопшти Град Скопје.

Со ова условот за завршување на јавниот повик на Градот е исполнет, а барањата на граѓаните за надоместување дел од трошоците за набавка на инвертери за 2019 година вработените во архивата на Град Скопје утре нема да ги примаат.

Со јавниот повик Град Скопје на граѓаните што купиле инвертер од 1 јануари 2019 година до денот на завршувањето на повикот ќе им исплати субвенции во износ од 50 отсто од вредноста на уредот, но не повеќе од 15.000 денари со вклучен персонален данок на доход. Овој повик се реализира по принципот прв дојден, прв услужен, пренесува „Макфакс“.

Право на субвенционирање дел од средствата за купување инвертери во 2019 година имаат физички лица жители на град Скопје (општините во градот: Аеродром, Бутел, Гази Баба, Ѓорче Петров, Карпош, Кисела Вода, Сарај, Центар, Чаир и Шуто Оризари) и кои имаат купено инвертер по 1 јануари 2019 до денот на завршувањето на повикот и поднесоа барање за надоместување дел од трошоците за негова набавка.

Субвенционирањето на граѓаните при купување модерен систем за затоплување е активност предвидена во мерките од планот за подобрување на квалитетот на воздухот и е дел од мерките на акцискиот план на Стратегијата за климатски промени на Град Скопје.

To Top