Рамиз Мерко и Јово Вангеловски под истрага на Антикорупциска


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Антикорупциската комисија отвори нови истраги во кои за злоупотреба на службена должност под лупа се ставени в.д. директорката на Хематологија, Ирена Пановска, градоначалникот на Струга, Рамиз Мерко и претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски, пренесува Фокус.

Во случајот кај Пановска ќе се истражува дали се прекршени законите при трндерската постапка за набавка на лекови, тендер кој го добива фирмата Др. Пановски, во сопственост на нејзиниот татко Златко Пановски.

Антикорупциска го отвора предметот по допрен глас, информации објавени во медиумите, но и по пријава поднесена од група доктори. Во пријавата била наведено дека Пановска унапредува свои луѓе на раководни позиции и дека ја имала поддршката од министерот Венко Филипче и од министерката Радмила Шеќеринска.

Против Рамиз Мерко е отворена постапка за набавката на четири возила во вкупна вредност од 114.000 евра. Ќе се истражува дали Мерко ја злоупотребил својата положба при набавката и потребата од набавка на „ауди А6“ во вредност од 67.000 евра во ситуација кога Општината е задолжена и добива средства од Владата за да ги исплати своите долгови. Антикорупционерите цитираа написи во медиумите каде Мерко дава изјава и вели дека го купил аудито затоа што под чест му е да се вози во „шкода“.

За набавка на возило е отворена и постапката против претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски. Антикорупционерите ќе истражуваат дали Вангеловски ја злоупотребил својата положба за лична корист кога набавил „БМВ“ од 40.000 евра.