Првиот фудбалски стадион целосно изграден од дрво


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Студиото на познатата дизајнерка Заха Хадид Архитектс победи на конкурсот за изградба на фудбалски стадион за екипата Форест Грин Роверс од Глостершир.

15-11-zaha-hadid-wooden-stadium1

Тоа ќе биде првиот фудбалски стадион комплетно изграден од дрво. Речиси секој елемент на стадионот ќе биде изграден од дрво.

15-11-zaha-hadid-wooden-stadium2

Покривот ќе биде покриен со провидна мембрана која ќе овозможи нормален раст на природната трева на теренот.

15-11-zaha-hadid-wooden-stadium3

Стадионот ќе може да прими 5.000 гледачи, но ќе има можност да биде проширен на 10.000 седишта.

15-11-zaha-hadid-wooden-stadium4