Прашавме психотерапевт: Зошто е важно да се грижиме за менталното здравје исто колку и за физичкото?

Прашавме психотерапевт: Зошто е важно да се грижиме за менталното здравје исто колку и за физичкото?

Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Менталното здравје е горлив проблем, иако, за жал, оваа тема сè уште не се дискутира отворено и неволно. Во соработка со експертите на DokTok платформата за бесплатен медицински совет, решивме да започнеме разговор.

Пишува: Тања Тодоровиќ, психотерапевт, психолошки советник, тренер за развојни вештини, магистер по дефектологија

Важно е да се зборува за ментално здравје, особено во општество каде што зборувањето на темата сè уште е табу или концептот за ментално здравје е погрешно претставен. Бројот на луѓе со психички проблеми е голем, а многумина немаат пристап до стручна помош.
Според статистичките податоци, потешкотиите во менталното здравје се на трето место по кардиоваскуларните заболувања, што навистина покажува дека е важно да се посветите на оваа тема, како на превенцијата и подобрувањето, така и на лекувањето и лекувањето на менталните нарушувања.
Менталните тешкотии не се нешто што може да се избере, но тие се нешто што може да му се случи на секого, но може да се надмине со соодветна помош и поддршка.

Менталното здравје не е само отсуство на ментални нарушувања.

Концептот на ментално здравје за жал сè уште не е доволно разјаснет. Сè уште постои стигмата дека одењето кај психолог, психијатар или психотерапевт значи да се биде луд. Менталното здравје не е само отсуство на ментално растројство. Се дефинира како состојба на благосостојба во која секој човек го реализира својот потенцијал, се справува со секојдневниот стрес во животот, може да работи продуктивно и е способен да придонесе за својата заедница.

Во оваа позитивна смисла, менталното здравје ги претставува темелите за благосостојба и ефективно функционирање и за поединецот и за заедницата.

Секогаш е вистинско време да работите на вашето ментално здравје

Не треба да чекате да ви се распадне животот пред другите. Доволно е да се чувствувате непријатно во сопствениот живот, во туѓата кожа… Тоа е првиот повик на вашата душа да побарате помош, било во форма на разговор со блиски луѓе, луѓе од доверба или професионално обучен персонал. Важно е да се спомене дека не се откажувате од потрагата по адекватна личност. Не е неопходно да уживате во разговорот со никого, барем кога станува збор за психолози, психијатри и психотерапевти.

Психотерапијата како форма на грижа за менталното здравје

Заблуда е дека психотерапијата е наменета само за оние кои имаат дијагноза, психичко пореметување… Психотерапијата е наменета за сите. Целта на психотерапијата е решавање на проблеми, раст и развој на потенцијалот. Можеме да кажеме дека ова е форма и на превенција и на третман за ментално здравје.
Важно е да се биде свесен дека светот во кој живееме е полн со тешкотии и предизвици кои се постојан извор на стрес и го нарушуваат менталното здравје и дека заштитата претставува мал дополнителен напор во форма на одвојување време за грижа за себе. Физичка активност, читање, пазарење, дружење, патување се активности кои можат да го намалат стресот, но има уште една помалку популарна активност која бара помалку време и пари, а тоа е размислувањето.

Нема магично стапче

Целта на разговорот со експерти не е да ви даде инстант решенија за сите ваши проблеми. Тие се таму за да ви помогнат да научите да ја препознавате секоја емоција што ќе се појави. Тие се таму за да ви помогнат да ги пронајдете информациите и решенијата кои веќе се во вас, закопани некаде во вашата потсвест со причина.

  • Во ред е да се чувствува радост.
  • Во ред е да се чувствувате тажни.
  • Во ред е да чувствувате страв.
  • Во ред е да се чувствувате лути.
  • Во ред е да се чувствувате немоќни.
  • Во ред е да побарате помош.

Зголемување на вредноста и важноста на унапредувањето на менталното здравје

Од расположливите ресурси за здравствена заштита, повеќето моментално се фокусирани на специјалистички третман и нега на лица со ментални болести, а во помала мера на интегриран систем за ментално здравје. Менталното здравје треба да се интегрира во примарната здравствена заштита и да се развијат услуги за унапредување на менталното здравје, што би довело до тоа оваа важна тема да не биде табу, како и да не се стигматизираат лицата со ментални нарушувања.

Промоцијата на менталното здравје опфаќа различни стратегии насочени кон позитивно влијание врз менталното здравје. Како и секоја друга промоција на здравјето, унапредувањето на менталното здравје вклучува одредени активности кои создаваат услови за живеење и средини кои се поддршка и им овозможуваат на луѓето да градат и имплементираат здрави животни стилови. Ова вклучува одреден степен на дејствување што ги зголемува можностите за голем број луѓе да искусат и да уживаат подобро ментално здравје.

Емоционалната болка боли исто како и физичката болка

Кога сте слушнале дека на човек со скршена нога му било кажано: „Добро си, ајде оди и оди“. Не се преправајте дека ве боли.“ Никогаш не им кажуваме вакво нешто на луѓето кои чувствуваат физичка болка или имаат потешкотии. Вистина е дека огромното мнозинство луѓе посветуваат повеќе внимание на физичкото отколку на менталното здравје.

Еве зошто емоционалната болка е полоша. Кога имаш проблем со забите, одиш на стоматолог, кога имаш болки во грлото, одиш на лекар, а кога те боли душата, одиш на психотерапевт, психолог или психијатар или барем така треба да биде. Како што раната станува поболна кога не се лекува, така е и со нашата психа и емоции.

Емоционалните повреди како отфрлање, неуспех, вина, замор, осаменост, ниска самодоверба… само затоа што не се опипливи не значи дека не постојат и не заслужуваат внимание. Вистината е дека можеби не знаеме што можеме да направиме во такви ситуации, но добрата вест е дека таквите информации се лесно достапни, само ако ги сакаме.

Најважно е да не ги туркате емоциите под тепих, но доколку е потребно побарајте стручна помош.