После Полска, испратија трупи и во Норвешка: Американците полека се местат околу Русија


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Кратко откако администрацијата на Обама започна да распоредува воени сили долж границата на Русија со Источна Европа, околу 300 американски трупи се истоварија и во Норвешка на шестмесечен престој.

Ова е прв пат после втората светска војна странска војска да добие дозвола да се распоред на територијата на Норвешка.

Американските маринци ќе останат во Норвешка вкупно една година, а моменталната постава ќе биде заменета со ова откако ќе истече нивниот 6 месечен мандат.