Од 30 до 30 проценти од болестите кај нас се последица од загадувањето


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Триесет до 35 отсто од болестите се причинети од аерозагадувањето. Во сите овие години, во просек над 1.300 животи годишно се губат поради аерозагадувањето.

Скопје е меѓу најзагадените градови посебно ако се земат предвид концентрациите на ПМ 2,5 честичките.

Ова го потврдија наодите од студијата спроведена во скопскиот регион кои на пленарна сесија со работилница за проценка на ефектите на загадениот воздух врз здравјето на луѓето во скопско, ги презентираше Институтот за јавно здравје.