Порфириј е нов патријарх на СПЦ


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Митрополитот Загрепско-љубљански Порфириј е избран за нов, 46. по ред поглавар на Српската православна црква.

Блиц пренесува дека покрај Порфириј, во апостолскиот ждреб биле и Иренеј Бачки и Јефрем од Бања Лука, но митрополитот Порфирије Периќ, стана нов поглавар на Српската православна црква.

Собранието на Српската православна црква, на кое се избираше нов патријарх, се одржа во Белград, во катедралата Свети Сава во Врачар.

43 архиепископи имале право на глас на Изборниот совет, од кои 34 го исполнувале условот да бидат избрани. Новиот патријарх би можел официјално да биде устоличен денес.

Порфирије (Првослав Периќ) е епископ на Српската православна црква и митрополитот загрепско-љубљански од 2014 година.

Роден е во Бечеј. Средно училиште завршил во Нови Сад, а во 1986 година дипломирал на Православниот богословски факултет во Белград. До 1990 година, тој бил на постдипломски студии во Атина.

Се замонашил во манастирот Високи Дечани во 1985 година, а во 1990 година бил ракоположен за јеромонах во манастирот Бачка.

На својата редовна седница на 14.05.1999 година, Светиот архиерејски синод на Српската православна црква го избрала за заменик епископ на Егер, а на 26 мај истиот совет го избрал за митрополит на загрепско-љубљански, (со смртта на митрополитот Јован Павловиќ).

Тој исто така бил епископ на војската (2010-2011), а потоа и координатор за соработка помеѓу Српската православна црква и Српската армија.

За време на неговиот мандат на чело на епархијата тој испратил пораки за помирување. Но, во 2016 година тој се нашол во скандал откако снимката, наводно, направена пет години порано во Чикаго, открила дека пее четничка песна.

Потоа тој изразил жалење „за злоупотребата и манипулацијата со видеото во кое се наоѓал во друштво на свештеници кои пеат четнички песни“ и за јазот меѓу Хрватите и Србите. Тој тврди дека во тоа време, како гостин во Чикаго, не можел да влијае на сите околности.

46-от патријарх е избран и од апостолската ждрепка, а оваа постапка предвидува имињата на тројцата кандидати кои ќе добијат најмногу гласови, односно мнозинство, да бидат ставени во посебни коверти, а тие во Евангелието.

Конечната постапка предвидува избран монах да извади еден плик од Евангелието, а кандидатот чие име е во тој плик е 46-от поглавар на Српската православна црква и го презема управувањето со Српската православна црква. Инаку, јавното емитување на изборот на нов патријарх е забрането.

Поглаварот на Српската православна црква (СПЦ), Српскиот патријарх Иринеј, почина на 20 ноември 2020 година на одделот за ковид во воено медицинскиот центар Карабурма, каде што беше примен на 4 ноември откако бил позитивно тестиран за коронавирус.