Полесно здравје: Оваа формула покажува колку долго и здраво?!


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Во последно време се популарни разни формули за пресметување на идеалната тежина.

Но, се појавија и формули за пресметување на должината на животот, а еве една едноставна формула.

Помножете ја својата висина во метри со истиот број. Потоа бројот кој го добивте поделете го со својата тежина. Ако добиете резултат помеѓу 26 и 27 би требало да живеете многу долго и здраво.

Ова е пример за пресметување на должината на животот за човек висок 1.80 и тежок 87 килограми.

1.80 х 1.80 = 3.24

Овој резултат го делиме со тежината од 87 килограми

87: 3,24 = 26.85

Овој резултат значи дека човекот им припаѓа на оние кои ќе живеат долго и здраво, иако според досега вообичаените мерки има 15 килограми повеќе.

Ако на крајот на пресметката добиете број под 22, можете дури малку да се здебелите. Меѓутоа, ако добиете резултат над 29, морате да ослабете за да живеете подолго.