Пирамидите во древниот град Мерое – осамена атракција на источниот брег на Нил

Иако пред пет години беше ставен на листата на УНЕСКО на светско културно наследство, древниот град Мерое, на источниот брег на реката Нил, денеска е празен, пред се, заради воената, но и економската криза во североисточен Судан.

14.1.piramidi-meroe1

Меѓутоа, крајниот исход од оваа авантура е повеќе од вреден за вложениот труд. Само најупорните авантуристи можат да доживеат и со очи да ја видат повеќе од 2.000 години старата историја и пирамидите што служеле како гробници на кралевите и кралиците од Мерое.

14.1.piramidi-meroe3

За разлика од оние во Гиза, овде тие се помали, но покрај нив се изградени и храмови. Иако голем број од градбите се оштетени во текот на големите грабежи што се случиле пред 200 години, многу пирамиди се зачувани во речиси совршена состојба.

14.1.piramidi-meroe

Пред тринаесет години во пустината во близина на Керма се пронајдени десетина расфрлани гранитни статуи на фараони. Повеќето беа однесени во музеи, додека помал број и натаму се наоѓаат во пустината, чекајќи ги туристите.