Песков апелира: Русија нема да употреби нуклеарно оружје без разлика на исходот во Украина

Русија ќе употреби нуклеарно оружје само ако нејзиното постоење е загрозено, а не поради исходот од конфликтот со Украина, изјави портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков во интервју за американската телевизија Пи-Би-Ес (ПБС).

– Имаме безбедносен концепт, што многу јасно кажува дека само кога постои закана по постоењето на државата можеме да употребиме и ние навистина ќе употребиме нуклеарно оружје за да ја елиминираме заканата за постоењето на нашата земја, посочи Песков.

Тој додаде дека каков било исход од операцијата во Украина „не е причина за употреба за нуклеарно оружје“.

Песков неодамнешната изјава на американскиот претседател Џо Бајден за претседателот на Русија, Владимир Путин ја оцени како неприфатлива.

Не е на претседателот на САД да одлучува кој ќе биде, а кој нема да биде претседател на Русија, за тоа одлучува народот на Русија на избори, посочи Песков.