Овие се најизложените земји на тероризам според Global Terrorism Index

Од The Global Terrorism Index неодамна го објавија годишниот извештај, посебно фокусирајќи се на преваленцијата на тероризам на глобално ниво.

Резултатите покажуваат дека петте земји со најголемо влијание од тероризам се: Ирак, Авганистан, Нигерија, Пакистан и Сирија. Смртните случаи во овие земји кои се поврзани со тероризам се околу 72 проценти. Дополнително, четири терористички организации придонеле за 74 проценти од смртните случаи поврзани со тероризам: Талибан, која дејствува најмногу во Авганистан, Боко Харам во Нигерија, Ал Каеда и ИСИС. Од Statista  креирале мапа врз основа на овие податоцич

Земјите кои потпаѓаат по најголемо влијание на тероризмот се Сирија, Ирак, Јемен, Нигерија, Пакистан и Авганистан. По нив следуваат Либија и Египет.

И покрај неодамнешните зачестени напади, европските земји сепак бележат низок степен на влијание од тероризам според овој индекс.