Оваа дупка на Антарктикот сериозно ги загрижи научниците (видео)

Огромната пукнатина која беше откриена на Антарктикот, со зафатнина речиси колку њујоршки Менхетен, предизвика сериозна загриженост кај научниците.

Пукнатината во глечерот се шири со голема брзина. Длабока е речиси 300 метри и се наоѓа на западниот дел од Антарктикот, соопштено е од лабораторијата на НАСА.

Вкупната големина на овој глечер, според проценката на научниците е со големина на Флорида.

Но, неговата површина , како резултат на климатските промени се намалува, а појавата на внатрешни пукнатини со толкави размери е дополнителен доказ за топење на мразот на Јужниот Пол.

Доколку се стопи овој глечер може да предизвика зголемување на нивото на океаните за 65 сантиметри.