Отстранета 700.000 евра „тешката“ ограда од пред Влада

Два дена по владината одлука за отстранување на железната ограда од пред зградата на Владата на Македонија, истата почна да се отстранува од местото.

Декоративните делови од оградата ќе останат неискористени до некоја идна одлука на извршната власт, која како што велат, ќе била донесена во консултација со граѓаните. Мермерните столбови нема да се отстрануваат, бидејќи тоа би го зголемило трошоците.

Железната ограда која беше поставена околу Владата пред четири години, даночните обврзници ги чинеше околу 700.000 евра. Денеска таа се отстранува за да заврши во една од воените касарни.

Граѓаните не го поздравуваат овој чекор на извршната власт. Напротив, тие велат дека минатата влада не само што вложила големи пари без потреба, туку сега сегашната власт тие пари ги фрла во ѓубре.

На прашањето на Алсат до владата дали следен чекор ќе биде враќање на старата, која ја има на владиниот амблем, наместо сегашната барокна фасада, од Илинденска со следниов одговор: