Остануваат уште четири дена за пријавување на изборни кандидатски листи

До петок на полноќ, 11 ноември, политичките партии и независните кандидати ќе треба да ги достават листите на кандидати за пратеници. Досега само СДСМ и ДПА ги утврди кандидатските листи.

Според календарот на Државната изборна комисија на 11 ноември на полноќ истекува рокот за пријавување. До тогаш ќе трае и увидот во избирачкиот список, до кога за гласање треба да се пријават и македонските државјани кои живеат во странство. На први декември треба да се потпишат изводите од избирачкиот список.

Изборната кампања почнува на 21 ноември и ќе трае до 9 декември. Предвремените парламентарни избори ќе се одржат на 11 декември.