Ослободениот Херсон е „град на духови“ (снимка)


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Пред војната која Русија ја започна во Украина, во овој град живееја 330.000 жители.

Херсон е главен град на истоимениот регион на југот на Украина. Русите го окупираа во првите недели од војната, а украинската војска го ослободи по деветмесечна окупација, кога Русите се повлеко на другиот брег на реката Днепар. Но, оттогаш Русите редовно го гранатираат градот, кој е напуштен од поголемиот дел жители.