Одлуките за забрана донесени од Фејсбук оспорени од надзорниот одбор на компанијата


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Надзорниот одбор на Фејсбук пресуди дека компанијата постапила погрешно со отстранување на четири од петте содржини што ги разгледал одборот.

Тука се вбројуваат и објавите преземени од Фејсбук за кршење на правилата за говор на омраза и ширење дезинформации за ковид-19.

Првите одлуки на советот ќе бидат под лупа на јавноста за да се види до кој степен надзорното тело е независно од најголемата светска социјална мрежа, особено пред неговата одлука дали Фејсбук има право да ги укине профилите на поранешниот американски претседател Доналд Трамп.

Фејсбук го блокира пристапот на Трамп до неговите сопствени сметки на Фејсбук и Инстаграм поради загриженост дека може да се случи натамошно насилство по 6 јануари кога приврзаниците на поранешниот претседател упаднаа во Капитол на САД. Надзорниот одбор објавил дека случајот Трамп ќе биде отворен за јавноста утре и дека Трамп сè уште не ја доставил својата изјава.

Фејсбук вели дека ќе ги почитува одлуките на советот. Групата, формирана од Фејсбук како одговор на критиките за справување со проблематичните содржини, исто така ја повика компанијата да биде појасна за тоа што е дозволено на нејзините платформи.

Еве список на пресуди донесени од комитетот:

Одлучени решенија: Објава со фотографии на мртво дете со коментар за тоа како Кина се однесува кон муслиманските Ујгури. Наводен цитат од нацистичкиот министер за пропаганда Jозеф Гебелс, кого Фејсбук го отстрани за кршење на политиката за „опасни лица и организации“. Објава во група во која се тврди дека одредени лекови можат да излечат ковид-19, што го критикува одговорот на Французите на пандемијата.

Овој случај е инициран од Фејсбук, а не од корисниците на Фејсбук. Инстаграм фотографии на кои се прикажани женски брадавици за кои еден корисник во Бразил рече дека ја подигнале свеста за симптомите на рак на дојка. Фејсбук исто така соопшти дека отстранувањето на таа објава е грешка и објавата е вратена.

Поддржани одлуки: Објава има за цел да прикаже историски фотографии од црква во Баку, Азербејџан, со коментар за кој Фејсбук оценил дека содржи „презир“ кон Азербејџанците, додека им дава поддршка на Ерменците.

Фејсбук има седум дена да ја врати содржината за која Советот смета дека не требало да се преземе.

„Можеме да видиме дека има некои проблеми со правилата на Фејсбук“, рече членката на одборот, Кетрин Чен во интервју за Ројтерс. „Ние сакаме нивната политика да биде јасна – особено таа за човековите права и слободата на говорот. Политиката мора да биде прецизна, достапна и јасно дефинирана“, додаде таа.

Советот денеска соопшти дека примил 150.000 жалби откако започнале да прифаќаат случаи во октомври. Ќе се донесат пресуди за ограничен број контроверзни одлуки.

Советот брои 20 члена, вклучително и поранешната данска премиерка Хеле Торнинг-Шмит и добитникот на Нобеловата награда за мир, Тавакол Карман.

Пред објавувањето на пресудите, група критичари на Фејсбук кои себеси се нарекуваа „Вистински надзорен одбор“, изјавија дека станува збор за „обиди за односи со јавноста, за прикривање на итни проблеми што Фејсбук не успева да ги реши секој пат – се пораспространетото ширење на говорот на омраза и дезинформациите на нивните платформи. ”

Фејсбук обезбедил 130 милиони долари за да обезбеди финансирање на Советот најмалку шест години.