Од Македонското еколошко друштво алармираат: Напуштените кучиња се опасна закана за балканскиот рис 🎥


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Диме Меловски и Александар Павлов од Македонското еколошко друштво скоро две децении ги истражуваат мавровските планини во склоп на Програмата за заштита на балканскиот рис.

Но последните терени им покажаа дека има нов предатор во дивината кој се храни од пленот на рисот. Станува се поброен и особено им отежннува на рисовите мајки кои мораат да ловат дополнително за своите млади.

Овој предатор е човековиот најдобар пријател, кој, напуштен и оставен да се снаоѓа во дивината – развива карактеристики на неговиот предок – волкот.

Погледнете ја првата епизода од серијалот Дивина, изработена во соработка со Македонското еколошко друштво.