Нов раст на биткоинот – достигна цена од приближни 9.000 долари


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Вредноста на биткоинот во понеделникот доживеа нов пораст, приближувајќи се до сума од речиси 9.000 долари за еден биткоин.

Вредносната сума на оваа криптовалута достигна висина од 8.937,25 долари, според “Coindesk Bitcoin Index”, кој ја следи цената на криптовалутите преку неколку берзи. Околу 9 часа биткоинот се движел околу 8.700 долари.

Во последните неколку седмици дошло до обновување на интересот за криптовалутите, а неговата цена оваа година пораснала за повеќе од 140 проценти.

Тука е и зголемувањето на експериментите на големите компании со производи кои се однесуваат на криптовалутите. На пример, тајванскиот произведувач на телефони HTC произвел телефон насочен на помагање на луѓето да ги копаат своите дигитални пари, додека Фејсбук наводно работи на сопствена криптовалута.

И други криптовалути исто така пораснале во понеделникот.

Биткоин и натаму е двојно поевтин од своето највисоко ниво од повеќе од 19.000 долари кон крајот на 2017-та година, кога за него владеел голем интерес од инвеститорите.