Nissan Max-Out


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


За разлика од повеќето други автомобилски производители, Nissan не се откажува од концептот за кабриолет автомобили.

Има сѐ помалку и помалку кабриолети, особено во многу попристапната гама, што не е изненадувачки со оглед на помалиот интерес за оваа верзија на каросеријата. Последниот „топлес“ Nissan беше родстерот 370Z, а го нема од 2019 година.

Во 2021 година, Nissan го покажа концептот во дигитална форма, а сега на настанот Nissan Future го покажа во физичко издание. Неговото име е Макс-Аут, а се уште нема информации за него. „Дизајниран да обезбеди ослободувачко чувство на отвореност, притоа нудејќи подобрено, динамично искуство во возењето“, се вели во официјалното соопштение, кое исто така нагласува дека иновацијата на Nissan вклучува создавање напредни возила со високо влијание кои имаат корист за поединецот, но и за општеството.

Јасно е дека се работи за електричен кабриолет, а дизајнерскиот лајтмотив е 3Д ефектот што го наоѓаме на предната табла, на задната страна и во изведбата на самите тркала. Оптичката илузија е видлива и во кабината со две „лебдечки“ седишта и осветлена решетка. Има и модерен „јарем“ волан, а впечатокот ќе го надополни поголем дигитален кокпит.

Секако, не треба да се очекува ништо слично во масовното производство. Ќе биде добро ако Nissan конечно воопшто понуди кабриолет. Веќе се најавени неколку електрични модели, но се сомневаме дека има место за нешто такво меѓу нив.