Не е само кашлицата во прашање: Еве кои се симптомите на ракот на белите дробови?!


Меси против Левандовски -11 ден ↓↓↓Важно е да се изреагира на време, додека има уште надеж дека може да се излечи.

Ракот на белите дробови секоја години убива милиони луѓе ширум светот, па експертите ги предупредуваат луѓето на ризикот од добивањето на оваа опасна болест. Иако во 89% од ситуациите може да се спречи, ракот на белите дробови носи околу 36.000 смртни случаи годишно.Белите дробови се дел од сложен апарат, се прошируваат и се отпуштаат илјада пати дневно, за да донесе кислород во органите.

Пушењето е главен фактор за ризик за развој на карциномот на белите дробови, а поврзано е со 86% од случаите. Пациентите болни од рак чии симптоми вклучуваат хронична кашлица имаат шанса овој канцер да го воочат на време, бидејќи останатите симптоми не се така воочливи.

6 симптоми на кои морате да обратите внимание:

1. Долготрајна кашлица

Поголемиот број од луѓето страдаатбод силна кашлица кој понекогаш е следен со крваво искашлување.

2. Хронична инфекција

Поголем дел од времето вирусите се главни виновници за инфекции на дишниот систем, но ако болеста постојано се врача и секогаш ги напаѓа белите дробови, можеби се тоа симптоми на рак.

3. Губење на килограмите

Наглото губење на килограмите без промена во исхраната или диета секогаш е предупредувачки симптом. Туморот кој се проширува протизведува протеини кои на телото му говорат дека треба да ги губи килограмите.

4. Болка во коските

Ракот на белите дробови, се проширува и на коските и може да предизвика силна болка на местата кои се зафатени со тумор, а тоа се често коските и зглобовите.

5. Замор

Пациентите кои имаат карцином во дури 80% од случаите чувствуваат неопсив замор. Ако сон не ви помага да се решите од заморот, и ако ви е тешко да излезете од кревет, веднаш посетете лекар.

6. Слабост во мускулите

Ракот на белите дробови може да предизвика болка во мускулите и во останатите органи. Можете да почувствувате слабост во рамената, рацете или нозете…