Научно докажано: Еве зошто не смеете да ги затворате ролетните во собите!


Финале Лига на шампиони: Манчестер Сити го „брка“ Пандев, Интер нема да се предаде!


Заминувањето на таванот или во подрумот ги паметиме по мрак и воздух кој недостасува.

Покрај тоа што се препорачува често ветреење на просториите, потребно е и тие да имаат доволно светло за да имате здрав простор за живот.

Дури и пред Фроренс Најтингел да советува дека болниците се градат така што треба да имаат доста дневна светлина, луѓето сфатија дека сончевата светлина допринесува на здравјето. Експертите од Универзитетот Орегон, ги истражија прашливите мали простории за да видат што се случува тука за разлика од осветлените простории. По 90 денари ја собрале прашината и ги анализирале бактериите присутни во неа.

Она што го открија и ги изненадило е тоа што нашите баби го знаеле: просториите изложени на дневна светлина имаат помалку бактерии. Осветлените соби имаат половина помалку бактерии во споредба со мрачните. Просториите осветлени со УВ зраци имаат исто така помалку бактерии бидејќи тие се познати по дезинфекциската моќ и користат за чистење на водата за пиење.

Бактериите биле застапени 12% во прашините од мрачните соби, 6,8% во осветлените соби и 6,1% во собите со УВ светлина. Иако 6 % ни се чини малку, верувајте ни дека тоа е се однесува на 10 милиони бактерии помалку.