Наградени карикатуристи на 51-та СВЕТСКА ГАЛЕРИЈА НА КАРИКАТУРИ Скопје 2019


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


На 51-то издание на СВЕТСКАТА ГАЛЕРИЈА НА КАРИКАТУРИ Скопје 2019 се пријавија: 231 карикатуристи од 58 земји со 635 карикатури!

За процесот на селекција беа задолжени селекторот – Мице ЈАНКУЛОВСКИ, Н. Македонија и интернационалното жири во состав:
Дарко ДРЉЕВИЌ, Црна Гора
Норберт ИПЕРЗИЛ, Белгија
Саед САДЕГИ, Иран
Владимир БОРОЈЕВИЌ, Н. Македонија
Корнелија КОНЕСКА, Н. Македонија

Mojmir MIHATOV, Croatia

Најпрвин, од страна на селекторот беа избрани 115 карикатуристи чии дела ќе бидат претставени во каталогот и од кои интернационалното жири одбра 45 финалисти, а потоа ги додели следните награди:

Мојмир МИХАТОВ, Хрватска – ГРАН ПРИ
Шахрох ХЕЈДАРИ, Франција – ПРВА НАГРАДА
Лук ДЕШИМАКЕР, Белгија – ВТОРА НАГРАДА

Хуле ХАНУШИЌ, Австрија – ТРЕТА НАГРАДА
Константин КАЗАНЧЕВ, Украина – ТРЕТА НАГРАДА
Милета МИЛОРАДОВИЌ, Србија – ТРЕТА НАГРАДА
Шаман ТОРАБИ, Иран – ТРЕТА НАГРАДА
Фуркат УСМАНОВ, Узбекистан – ТРЕТА НАГРАДА

Јордан ПОП-ИЛИЕВ – Награда ЦИЦО (за македонски карикатурист)

Shahrokh HEIDARI, France

ПОСЕБНИ НАГРАДИ:
Олег ДРАГАЧОВ, Канада
Ратко МАРИЧИЌ, Хрватска
Петер НИВЕНДИЈК, Холандија
Анатолиј СТАНКУЛОВ, Бугарија
Павел СТАНЧИК, Полска

Изложбата на делата од селектираните автори и доделувањето на наградите на оваа, 51-ва СВЕТСКА ГАЛЕРИЈА НА КАРИКАТУРИ Скопје 2019 и на следната 52-та СВЕТСКА ГАЛЕРИЈА НА КАРИКАТУРИ Скопје 2020 ќе се одржи во септември 2020 година, на централната прослава по повод 75 години ОСТЕН (1945 – 2020).