На Алјаска измерена рекордно висока зимска температура

Во заедницата на островот Кодијак, температурата на воздухот на мерачот на плимата и осеката достигна 19,4 степени Целзиусови во неделата, што е највисоко отчитување досега забележано на Алјаска во декември, рече научникот Рик Томан од Центарот за климатска проценка и политика на Алјаска. Тој тоа го окарактеризира како „апсурдно”.

– Новиот референтен максимум дојде во време на низа благи декемвриски екстреми, посочи Томан, вклучително и 18,3 Целзиусови степени на аеродромот Кодијак, рекордни 16,6 степени Целзиусови на полуостровот Алјаска во заедницата Колд Беј и најмалку осум декемвриски дена со температури над 10 степени во алеутскиот град Уналаска, вклучително и евидентирани 13,3 степени Целзиусови, што беше најтоплиот Божик на Алјаска досега.

Најсериозната непосредна импликација за луѓето веројатно се должи на огромните количини на врнежи во внатрешноста на Алјаска, каде што областа Фербенкс беше погодена од најжестоката бура во средината на зимата од 1937 година, рече Томан.

Декември е обично сув месец во внатрешноста на Алјаска, бидејќи обично студениот воздух не може да задржи многу влага. Што и да навлезе во влагата има тенденција да биде „снегулка во прав бидејќи воздухот е убав и ладен, рече Томан, кој живее во Фербенкс.