Мухамед Зекири си поднесе оставка откако обвинителството побара притвор за него за злоупотреба на службена положба

Пo поранешниот генерален секретатр на владата Драги Рашковски, и неговиот наследник Мухамед Зеќири е под истрага поради злoупотреби во генералниот секретаријат.

Од Jавното обвинителство на Република Северна Македонија, според опишаните дејствија во наредбата, соопштија дека постои основано сомнение дека првоосомничениот висок функционер во Владата на РСМ во својство на службено лице сторил кривично дело злоупотреба на службената положба и овластување од чл.353 ст.5 в.в. ст.3 в.в. ст.1 од КЗ на РМ, за што му помогнале останатите двајца осомничени.

Ценејќи дека постои реална опасност осомничените да се дадат во бегство, дотолку повеќе што двајца се странски државјани, ако се има предвид кривичното дело што им се става на товар, како и опасност доколку осомничените се бранат од слобода да ги уништат трагите или да влијаат врз потенцијалните сведоци или да го повторат делото, јавниот обвинител до судијата на претходна постапка при Основниот кривичен суд Скопје ќе поднесе предлог за определување на мерка притвор за тројцата осомничени

– Во периодот од месец април 2021 година до месец јануари 2022 година, со искористување на својата службена положба првоосомничениот без спроведување на соодветна постапка за јавна набавка, склучил договор за консултантски услуги со правно лице во што со умисла му помогнале осомничените хрватски државјани. Со преземените дејствија осомничените за правното лице прибавиле значителна противправна имотна корист во вкупна вредност од 57.932.100,00 денари, а на штета на Буџетот на Р.Северна Македонија. Износ што бил поголем од 795.000 евра, односно од договорениот износ за вршење на консултантските услуги, се појаснува во соопштението.

Акцијата почнала откако министерството за внатрешни работи испратило белешка до обвинителството, а истрагата ја спровеле двете институции. Според информации кои ги пренесува ТВ 24 Зекири нема да биде стражарно спроведен туку се очекува самиот да се појави во судот.