Министерството за економија ќе ја разгледува можноста за укинување на зимското и летното сметање на времето


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Владата го задолжи Министерството за економија да ги разгледа можностите околу евентуално продолжување на примената на летното сметање на времето, со цел дополнителни заштеди во општата потрошувачка на електрична енергија.

Летното сметање на времето треба да заврши на 30 октомври, кога стрелките на часовникот треба да се вратат еден час наназад, односно во 3 часот по полноќ ќе се смета дека е 2 часот.

Инаку, долги години трае дебатата дали е добро да се напушти светската практика на зимско и летно сметање на времето, како од економски аспект, така и од аспект на здравјето на луѓето.

Дигиталните современи уреди, како мобилни телефони, компјутери и други уреди автоматски го менуваат времето, додека на аналогните времето треба да се кориегира рачно.