Милениумска вечер во Прилеп

Оваа сабота по повод 1000 години, градот под Марковите кули ја одбележа Милениумската вечер која беше проследена со голем број на културно уметнички настани. Филмски маратон, театарски претстави, изложбени поставки, научни трибини итн… беа дел во која прилепчани имаа можност да уживаат во целовечерна бесплатна културна програма.

22.12mileniumska2
Во прославата беа вклучени и угостителите, односно прилепската стара чаршија како познат бренд на градот Прилеп. По повод „1000 години Прилеп”, подготвена е и монографија за милениумски Прилеп во која се вклучени 30-ина научници и стручни кадри. Монографијата ќе опфати период од 1000 години, од 1014 година кога Прилеп првпат се споменува во пишаните документи како Прилапон.