Меџити си игра пазарење со Јовев: Остани професор, оперирај пациенти и биди ми советник


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Актуелниот министер за здравство, Фатмир Меџити, изјави дека докторот Сашко Јовев е разрешен поради административни пропусти во работењето кои се поврзани со евиденција на работното време на вработените во Клиниката за кардиохирургија и списоците за дежурства на персоналот.

Тој најави дека доктор Јовев ќе остане на клиниката како професор и ќе продолжи со работа и оперирање на пацинети, а воедно и му понуди да му биде советник за Кардиохирургија во неговиот Кабинет.

Според официјалните информации од министерството за здравство, надзорот утврдил дека Клиниката за кардиохирургија не доставила финансиски извештаи за минатата година и не побарала согласност за дежурства за целата 2022 година и првите три месеци од оваа година, како што предвидува законот и немала електронска евиденција за присуство на медицинскиот персонал на работното место и работното време.

Дежурства биле организирани и додатоци за дежурства, соглансо коефициентот биле исплаќани.

Министерот Меџити изјави дека се испитува и одговорноста на организацискиот директор на Кардиохирургија Фетаи и дека наскоро ќе се утврди дали имало пропусти во неговото работење.

Околу именувањето на нов директор на Кардиохиругија Меџити соопшти дека ќе се бира од редот на вработените во Клиниката.