Луѓето кои носат очила се попаметни?!


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Луѓето кои носат очила често мислат дека се попаметни од останатите, и се чини дека се во право, велат експертите.

Научниците од Универзитетот до Единбург ги објавија резултатите од проектот во кој целта беше да се открие кои гени влијаат на „општата когнитивна функција“, клулен показател на интелегенцијата.

Еден од резултатите е и оној по кој луѓето со поголема когнитивна функција често носат наочари или контактни леќи.

Експертите анализираа 300.486 луѓе во доба од 16 до 102 години во студијата објавена во списанието Nature Communications.

Открија дека со интелегенцијата се поврзани 148 гени.

Интелигентните луѓе 30% повеќе носеле наочари или контактни леќи или се генетски предодредени да ги носат во иднина.

Но немојте да се радувате ако сте далекувидни. Истражувањето, имено, покажа дека позитивната врска на интелегенција и видот се однесува само на луѓе со миопија или кратковидност.

Иако е всушност односот на интелегенција и очила позитивен, луѓето со поголема когнитивна функција токму се ретко делекувидни.

Студијата исто така укажжа да врската помеѓу високите когнитивни функции и здравствените проблеми, како што се кардиоваксуланите болести и хипертензијата.

Така што, следниот пат кога некој ќе ве нарече „слеп“ имате доказ дека е вистина она во што секогаш сте верувале: Едноставно не се толку паметни како и вие, велат научниците.