Либидото (сексуалниот нагон) се менува со текот на времето

Природно е да доживувате промени во вашиот сексуален нагон со текот на времето, дури и од ден на ден. Вашиот сексуален нагон може да го достигне сексуалниот врв или да се намали како што стареете поради фактори како што се нивото на хормоните и промените во животот.

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Природно е да доживувате промени во вашиот сексуален нагон со текот на времето, дури и од ден на ден. Вашиот сексуален нагон може да го достигне сексуалниот врв или да се намали како што стареете поради фактори како што се нивото на хормоните и промените во животот.

Веројатно нема да забележите драматична разлика во вашето либидо кога ќе влезете во различни децении од животот. Факторите кои влијаат на вашето либидо обично се случуваат додека преминувате од вашите 20-ти до 40-тите и понатаму. Еве што друго треба да знаете за промените на либидото.

Што предизвикува слаб сексуален нагон?

Вашиот сексуален нагон, или вашето либидо, е вашата желба да имате секс, а либидото на која било возраст е сложено. Многу фактори – и биолошки и психолошки – влијаат на тоа дали сакате да имате секс на која било возраст.

Половите хормони како што се тестостеронот, естрогенот и прогестеронот – хормони што секој ги произведува – играат улога во желбата, возбудувањето и оргазмот. Како што стареете, овие хормони природно почнуваат да се намалуваат и може да доведат до намален сексуален нагон.

Нема нормално ниво на сексуален нагон како што стареете, а само хормоните не влијаат на вашето либидо. Други фактори може да вклучуваат:

  • Анксиозност и депресија
  • Одредени лекови – како што се антидепресиви, апчиња за контрацепција и лекови за крвен притисок
  • Хронични состојби, како хронична бубрежна болест или дијабетес
  • Заболување
  • Менструален циклус
  • Родителство
  • Проблеми во врската

Вашиот сексуален нагон во вашите 20-ти

Како и многу телесни нагони и функции, вашиот сексуален нагон обично е прилично силен во вашите 20-ти. Хормоните во машкиот и женскиот репродуктивен систем не почнале да се менуваат доволно за да предизвикаат промени во либидото.

Хормоналните промени за време на менструалниот циклус на една личност, исто така, влијаат на нивниот сексуален нагон. Зголемувањето на нивото на естроген може да го зголеми либидото преку овулација. Во тој момент, нивоата на тестостерон и естроген се на највисоко ниво, но овие нивоа се намалуваат и може да го намалат вашиот сексуален нагон после овулацијата.

Ако вашиот сексуален нагон е низок во вашите 20-ти, тоа може да се должи и на низок тестостерон за поединци на кои им е доделен маж при раѓање или хормонална контрола на раѓање. да помогне да се исклучи ниското ниво на тестостерон или да се смени методот за контрола на раѓање.

Вашиот сексуален нагон во вашите 30-ти

Намалувањето на нивото на тестостерон може да биде виновно ако вашата желба за физичка интимност се намали во вашите 30-ти.3 Покрај тоа, зголемувањето на животните обврски може да го намали и сексуалниот нагон. Стресот може да го потисне половиот хормон тестостерон и да го подигне хормонот на стрес кортизол.

Тие хормонални промени што ги доживувате за време на менструалниот циклус, исто така, можат да влијаат на вашиот сексуален нагон во 30-тите. Можеби ќе треба да се справите и со низок сексуален нагон поврзан со бременост и деца поради:

  • Хормонот се менува во секој триместар
  • Стресот и заморот кои се прилагодуваат на родителството за двајцата родители
  • Непријатен секс поради сувост на вагината

Вашиот сексуален нагон во вашите 40-ти и потоа

За време на пeименопаузата – периодот од 5 до 10 години пред менопаузата – вашите јајници постепено го намалуваат производството на естроген додека не стигнете до менопауза. Овој пад на естроген може да го намали вашиот сексуален нагон и да го промени чувството на секс додека губите некое природно вагинално подмачкување.

Може да има забележлива разлика во либидото во овој период и кај мажите. Истражувачите откриле дека мажите на возраст од 18 до 29 години имале сексуални нагони три пати поголеми од мажите на возраст од 40 до 60,9 години.

Вашите 40-ти и 50-ти, исто така, можат да бидат сексуално ослободувачко време. Веројатно го познавате вашето тело и што ве поттикнува до сега, и поверојатно е да зборувате за тоа што ви се допаѓа.

Кога да се обратите до вашиот лекар за слабиот сексуален нагон

Вашето либидо генерално ќе се врати во нормала ако доживеете пад на сексуалните желби, така што е типично за тоа да варира.

Лекарот може да работи со вас за да ги утврди сите фактори кои можат да бидат одговорни за ниското либидо. Исто така, ќе сакате да разговарате со нив ако сметате дека вашите лекови играат улога – само не престанувајте да ги земате тие лекови без претходно да разговарате со лекарот.

Што го предизвикува вашиот слаб сексуален нагон?

Дополнително, разговарајте со вашиот лекар на здравствена заштита или сексуален терапевт за моменти кога вашата желба за секс не се враќа и почнува да влијае на вашето ментално здравје и врска. Долгорочното ниско либидо понекогаш може да биде резултат на хипоактивно нарушување на сексуалната желба (HSDD).

HSDD е дијагноза на низок сексуален нагон кој не се враќа по најмалку 6 месеци и предизвикува продолжен стрес и фрустрација. Иако може да биде фрустрирачки, HSDD може да се лекува.

Опции за третман

Во зависност од вашата ситуација, промената на лековите или лекувањето на одредени здравствени состојби може да помогне да се зголеми вашиот сексуален нагон. Терапијата исто така може да ви помогне да управувате со стресот во животот и врската за да можете да почнете да го враќате вашето моџо.

Ако вашиот низок сексуален нагон е поврзан со хормонски промени од породувањето или менопаузата, вашиот лекар на здравствена заштита може да предложи хормонски третмани. Ако сувоста на вагината ве натера да избегнувате секс поради болка, користете вагинален лубрикант или вагиналниот навлажнувач исто така може да помогне сексот повторно да биде удобен.

Техниките за намалување на стресот (како јога или медитација) може да помогнат при падот на сексуалниот нагон поврзан со стресот. Ако се соочувате со сувост на вагината или ниско либидо по породувањето, лекарот на здравствена заштита може да предложи и хормонски третмани, лубриканти или вагинални навлажнувачи.

Партнерска поддршка

Може да биде обесхрабрувачки за вас и вашиот партнер ако не сте расположени за секс. Во ред е ако не сакате да имате секс, но зборувањето за тоа со вашиот партнер е корисно.

Комуникацијата помага да се промовира силна, искрена и почитувана врска. Тоа може да ви овозможи да поставувате прашања за желбите и потребите на едни со други и да знаете точно кои се тие.

Исто така, ќе можете да ги проширите меѓусебните дефиниции за сексуална активност и интимност. Отворената комуникација за сексуалниот нагон на крајот им овозможува на партнерите да бидат свесни за чувствата на едни со други и да најдат можни начини за компромис.

Брз преглед

Иако вашите сексуални желби може да се променат во секое време, специфичните трендови имаат тенденција да се синхронизираат со вашите 20-ти, 30-ти и 40-ти и влијаат на вашиот сексуален нагон. Сексуалниот нагон секојдневно се намалува и тече, не само со возраста, а исто така нема точна количина на сексуален нагон.

Сепак, може да биде корисно да се обратите кај лекарот на здравствена заштита ако имате прашања или грижи за вашиот сексуален нагон. Одредени третмани, или и комуникацијата со вашиот партнер, може да помогнат во обновувањето на либидото.