Актуелно

Комбинацијата од лек против маларија и Сумамед ќе се разгледува како третман за коронавирус и во Македонија

На вчерашната прес конференција, Министерот Филипче на прашање на Канал 5, одговори дека на денешната комисија за заразни болести ќе се дискутира на темата дали комбинацијата од лек против маларија и Сумамед.

Претходно, низ многу светски медиуми како бомба беше пренесена  вестакоја се однесуваше на студијата и праксата на француските медицински лица за третман на болните од корона вирусот со комбинација на лекови за маларија и хрватскиот азитромицин познат како Сумамед.

Филипче потенцираше дека денес ќе се разгледаат странските студии за овој третман, особено според протоклот кој е земен од некои земји каде веќе се дава оваа терапија на Сумамед и лек против маларија.

Азитромицин, инаку антибиотик наменет за инфекции на дишните патишта и меките ткива, откриен е во Загреб во тогашниот истражувачки центар во тогаш уште хравaтската фармацевстка фабрика „Плива“ во 1980 година.

Дури и Доналд Трамп овие денови побарал оваа комбинација од лекови веднаш да се стави на располагање за пациентите.

Advertisements
To Top