Кока-Кола ја презеде Коста-кофи за 3,9 милијарди фунти


Хрватска против “лудите“ јапонци - 16 ден ↓↓↓Кока-кола се согласи да го преземе вториот по големина синџир за кафе Коста-кофи за 3,9 милијарди фунти (5,1 милијарди долари).

Кока-Кола ја купи Коста од британскиот Витбреда, отворајќи нов фронт на дејство што сè повеќе се оддалечува од традиционалните сода и газирани пијалаци.

Витбред изјави во соопштението дека тоа е договор кој на Кока-Кола и донесе околу 4.000 кафулиња низ цела Европа.

Оваа компанија сака да го отстрани кафето од својот синџир на продавници, а ја купи Коста во 1995 година за 19 милиони фунти кога имаа само 39 продавници, објави Б92.

За Кока-Кола, овој договор значи чекор понатаму во однос на газираните пијалаци, кон поздрави опции.