Кинезиве „терсене“ народ: Нема дипломирање на универзитет ако не знаеш да пливаш

Студентите на кинескиот Универзитет Цингхуа не можат да дипломираат ако не го положат испитот по пливање на 50 метри, а стилот на пливање не е важен.

Студентите на престижниот Универзитет, што се смета за Харвард во Азија, ако не го поминат испитот по пливање нема да можат да ја искористат и можноста за студирање во странство.

За испитот се организираат подготовки, како и за другите испити, а тие се за време на летниот распуст, кога посетуваат часови по пливање.

– Ова одлука ќе придонесе студентите да бидат поздрави и да бидат во форма. Сличен испит беше одржан во 1915 година кога почна наставата на Универзитетот, но поради недоволните капацитети за пливање и намалениот број студенти, беше укинат испитот.