Кинезите мислат дека омикрон варијантата од коронавирусот кај нив стигнал преку пратка од Канада

Претпоставката на кинеските власти е дека новиот сој на корона вирусот, омикрон варијантата, во Кина пристигнал преку меѓународна пратка од Канада. Затоа, им препорачуваат на кинеските граѓани да не порачуваат производи од странство.

Пациентот признал дека на 11 јануари примил пакет испратен на 7 јануари од Канада. Членовите на семејството на пациентот, курирот и други над 60 лица, кои имале блиски контакти се во карантин, а тестирани се над 16.000 луѓе во квартот каде е откриен сојот Омикрон.