Кинеска мегаломанија: Пуштен за меѓународна употреба новиот пекиншки аеродром


Ep.2 Urban Explorer: Каде да се пирсате во Скопје!? ↓↓↓


Вчера во кинеската престолнина Пекинг официјално во уптреба за меѓународни летови беше пуштен новиот пекиншки аеродром.

Почетокот на меѓународните летови е реализиран предвреме, за да се намали притисокот на постоечкиот аеродром во Пекинг.

Аеродромот во форма на Феникс, иако некои би рекле дека повеќе личи на морска ѕвезда, е дизајниран од ирачкиот архитект Заха Хадид и официјално беше отворен кон крајот на септември пред прославата на 1 октомври, 70. годишнината од Народна Република Кина.