Канада започна да исплаќа обештетување за инвалидитет како нуспојава од вакцините против ковид-19


Македонија - Малта: Ни треба победа и тоа не каква било, туку газење треба! ↓↓↓На 40-годишниот бивш пилот Рос Вијтман канадската влада му призна дека се здобил со инвалидитет по примањето на вакцината против ковид-19 од АстраЗенека.

Вијтман е дијагностициран со ГБС (Гилијан-Баре синдром) само неколку денови откако ја прима првата и единствена доза од вакцината од што останува делумно парализиран. ГБС е невролошко нарушување кое може да предизвика парализа, слабеење на мускулите, па дури и смрт. Исто така се работи за крајно ретка нуспојава од вакцините која се појавува кај еден на 700.000 вакцинирани, и главно од вакцината на АстраЗенека.

Поранешниот пилот е само еден од десетина вакцинирани на кои канадската влада за сега ќе им исплати оштета заради нуспојави од вакцината. Максималната сум што може да биде исплатена е 284.000 канадски долари.

Вон ова, тој е потенцијален кандидат за надомест на загубен приход од 90.000 канадски долари месечно.

По вакцината, Вијтман не може сам да се движи, ниту пак да има какви било активности со децата, што претходно му биле стандардна пракса.

Освен делумната парализираност, Вијтман по вакцината го има изгубено целото чувство во стапалата, има проблеми со гледање и извитоперување на дланките.