Како да препознаете хормонална нерамнотежа?

Како да препознаете хормонална нерамнотежа?

Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Ако се прашувате дали вашето зголемување на телесната тежина, губење на тежината, промени во расположението, замор се дело на хормоните, продолжете да лизгате. Така се препознава хормоналната нерамнотежа.

Дали случајно прогуглавте хормони во последните месеци или гледавте видеа на лекари на мрежата за хормоналната нерамнотежа? Ние сме исто така! Како да не, кога хормоните се виновни за толку многу работи во нашето тело: зголемување на телесната тежина, губење на тежината, промени во расположението…

Што точно се хормони?

Хормоните се чадор термин за сите хемиски гласници во нашите тела кои ги координираат различните функции и го сочинуваат нашиот ендокриниот систем. Нашите хормони ги контролираат работите како што се метаболизмот, нашиот циклус на спиење и будење, репродукцијата, па дури и нашето расположение.

Некои клучни хормони се:

 • Кортизол – го регулира стресот
 • Инсулин – го регулира нивото на шеќер во крвта
 • Мелатонин – го регулира сонот
 • Лептин – го регулира апетитот
 • Естроген – го регулира менструалниот циклус
 • Серотонин – го регулира расположението и другите функции на телото
 • Пролактин – го регулира имунолошкиот систем
 • Тироиден хормон – го регулира метаболизмот

Што е хормонална нерамнотежа?

Значи, што всушност е хормоналната нерамнотежа? Во суштина, нерамнотежата на хормоните се јавува кога има вишок или недостаток на хормони во крвотокот. Хормоните, хемиските гласници на телото, управуваат со мноштво физиолошки функции, од раст и метаболизам до регулирање на расположението и репродуктивно здравје. Затоа, нерамнотежата може да ја наруши оваа деликатна рамнотежа, што ќе доведе до различни здравствени проблеми. Слично е на музички ансамбл кој свири несинхронизирано, каде што се нарушува хармонијата, што влијае на целата изведба, објаснуваат експертите.

Симптоми на хормонална нерамнотежа

Бидејќи има многу различни хормони во телото, симптомите може да биде тешко да се одредат затоа што често се маскираат како други состојби.

 • Сепак, некои симптоми на кои вреди да се обрне внимание се:
 • Постојан замор
 • Необјаснети флуктуации на тежината
 • Промени во расположението
 • Неправилни менструални циклуси кај жените
 • Намалено либидо кај мажите

Симптомите кои укажуваат на нерамнотежа на половите хормони се:

 • Неправилност на менструацијата
 • Болни циклуси
 • Промени во расположението
 • Менструалниот циклус е пократок од 23 дена
 • Циклусите подолги од 32 дена
 • Мозолчиња
 • Мигрени кои доаѓаат и заминуваат со менструацијата

Сите овие симптоми се начин на кој телото испраќа SOS сигнал, сигнализирајќи дека нешто не е во ред со нивото на хормоните.

Што да направите ако се сомневате на хормонална нерамнотежа?

Ако се сомневате дека имате нерамнотежа на репродуктивните хормони, првото нешто што треба да направите е да ги следите симптомите кои се појавуваат паралелно со вашиот циклус. Вооружени со овие информации, ќе го посетите вашиот гинеколог и вашиот лекар по избор. Потоа ќе влезете во процесот на проверка на нивото на хормоните.

Ако вашите симптоми одговараат на друга нерамнотежа, најдобро е да се консултирате со ендокринолог како специјалист задолжен за жлезди и хормони.

Како да се балансираат хормоните?

Добрата вест е дека штом ќе откриете хормонална нерамнотежа, таа може да се коригира – но често бара повеќестрана стратегија. Решавањето на хормоналната нерамнотежа треба да се прилагоди на специфичната состојба и потребите на поединецот. Опциите за третман може да вклучат модификации на животниот стил, како што се усвојување на диета богата со хранливи материи, редовна физичка активност и техники за управување со стресот, што може да има длабок ефект врз хормоналното здравје. Во некои случаи, може да се препорача лекови или терапија за замена на хормони (ХСТ) за да се врати хормоналната рамнотежа. Изборот на третман зависи од основната причина за нерамнотежата, сериозноста на симптомите и општата здравствена состојба на поединецот и целите на третманот.