Избрани најдобрите творби за „Поетска везилка“ во чест на Конески

10748754_10203350898792980_836170749_n - CopyИзбрани се најдобрите творби на конкурсот „Поетска везилка“ во чест на Блаже Конески. Габриела Стојаноска – Станоеска со поемата „Јас ќе ги спомнам зборовите“ ја освои првата награда.

Во чест на роденденот на доајенот на македонската литература – Блаже Конески, ОК ВМРО-ДПМНЕ Прилеп објави КОНКУРС „ПОЕТСКА ВЕЗИЛКА“ за избор на најдобра лична творба. На конкурсот кој беше творен од 07.11.2014 до 28.11.2014 година учество зедоа 54 автори.

Изборот на наградените учесници го направи стручна комисија во чиј состав беа Весна Михаиловска – професор по Македонски јазик и литература, Петар Петрески – директор на Градска библиотека „Борка Талески“ – Прилеп и Цеца Видова-Трајческа – професор по Македонски јазик и литература.

На конкурсот прва награда освои Габриела Стојаноска – Станоеска со поемата „ Јас ќе ги спомнам зборовите“.

Втора награда освои Гаврило Миловановиќ со личната творба „Антиепитаф“.

Трета награда ја поделија Горан Тодороски со „Мавзолејот на поетите“ и Сузана Ѓорѓиевска со личната творба „По сокак со чекор бавен“.

Им честитаме на наградените и искрена благодарност на сите учесници. Доделувањето на наградите и благодарници за учество на сите учесници ќе биде на Поетска вечер на 16.12.2014 година во 19 часот во Градска библиотека „Борка Талески“ – Прилеп.