Hummer на струја обложен со кевлар – ѕвер од 219.000 долари


Кој ќе тепа на Ел Класико!? ↓↓↓


Новата генерација на Hummer движењето го префрли на електрична енергија, што го прави едно од најекстремните електрични возила.

Доволно е да се каже дека новиот GMC Hummer EV е огромно возило. Неговиот погон има повеќе од 1000 КС, кои имаат задача да придвижат тешко возило од неверојатни 4100 килограми. И тоа го прават на одличен начин, бидејќи спринтуваат до 96 km/h за одлични 3 секунди.

Овде никој не размислува за еколошкиот аспект и значење, па не е важен ниту енергетскиот биланс. Впрочем, ова возило просечно троши речиси 40 kWh/100 km. Затоа SoFlo Customs решила да направи дополнителен чекор и да ја покрие целата надворешност на возилото со кевлар.

Облогата се нанесува во три слоја и се состои од комбинација од епоксидна смола и кевлар влакна. Не е познато дали оваа обвивка обезбедува заштита од пешадиско оружје, но авторот на конверзијата нагласува дека ќе обезбеди целосна заштита од „офроуд проектили“, односно од удар на гранки, камења и сѐ што може да се сретне во – офроуд возење по пат.

Модификацијата вклучува подигнување на возилото за 4 инчи и инсталирање на нови тркала кои се бандажи од 20 инчи со теренски гуми од 38 инчи. Внатрешноста, пак, е покриена со водоотпорна ткаенина, па Hummer може да се вози без покривни панели дури и при лоши временски услови.

Царината од Јужна Флорида истакнува дека ова е прва модификација на новиот Hummer. Иако не се склони кон електрични возила, признаваат дека Hummer е исклучително забавен, како и целиот проект за конверзија кој предизвикал голем интерес. Првото возило е веќе продадено, а новите две се во изградба. Наскоро ќе го прошират опсегот со ветробран отпорен на куршуми и други воени надградби.

Hummer е ребрендиран како Strikeforce, а неговата почетна цена се зголеми за речиси 100%, на 219.000 долари.