Актуелно

Германскиот Бундестаг одобри почетокот на преговорите за наше членство во ЕУ

Со огромно мнозинство гласови германскиот Бундестагот вчера вечерта даде зелено светло за почеток на преговорите на Македонија за официјално зачленување во Европската Унија.

Со 476 гласа за и 122 против , како и 16 воздржани пратеници , Бундестагот го одобри поетокот на преговорите на Македонија со ЕУ . Пратениците во исто време гласаа и за почеток на преговорите на Албанија.

На седницата во Бундестагот присуствуваше и вицепремиерот за европски прашања , Бујар Османи , кој беше поздравен од пратениците.

Десетината говорници се согласија дека Северна Македонија и Албанија направиле напредок и дека на регионот Западен Балкан треба да му се овозможи приближување кон ЕУ.

Според пратеникот од владејачката ЦДУ /ЦСУ , Петер Бејер , младите луѓе од Северна Македонија и Албанија треба да живеат во средина каде ќе бидат применувани европските стандарди и ќе имаат позитивна перцепција за ЕУ .

Пратеникот Кристијан Петри од коалициската СПД рече дека овие земји бараат помош , дека се подготвениз а реформи и дека треба да им се овозможи да го почнат процесот, што беше поздравено со бурен аплауз.

За Албанија, за која исто така е одобрен почеток на преговори, „за” гласаа 395 пратеници во Бундестагот,, 188 беа против и 16 воздржани.

Advertisements
To Top