Европска комисија со извештај: Кризата го успорува економскиот раст

Пролонгираната политичка криза го забави економскиот раст. Европската комисија во пролетниот извештај за годинава прогнозира раст на македонската економија од 2,9 отсто, а догодина 3,2 отсто.

Комисијата наведува дека и ланското забавување на економијата е поради долготрајната политичка криза. Институциите се блокирани за спроведување на структурните реформи, јавниот долг не може да се стабилизира.

Брисел посочува дека Македонија има преомтимисички сценарија за дефицитот и нивото на приходите  во однос на фискалната политика комисијата, а економските проекции ќе зависат од политичката разрешница.