ЕУ регулаторот за лекови го одобри антивирусниот лек на Фајзер против Ковид-19 за високоризични возрасни лица

ЕМА денеска го одобри антивирусниот лек против Ковид-19 на „Фајзер“ за лекување на возрасни кои се изложени на ризик од сериозни болести.

Условното одобрување на Европската агенција за лекови (ЕМА), доколку Европската комисија го следи како и обично, им овозможува на земјите-членки на ЕУ да го воведат лекот откако регулаторот даде упатства за негова итна употреба кон крајот на минатата година.

Италија, Германија и Белгија се меѓу ретките земји на Унијата кои го купиле лекот наречен Паксловид. Соединетите Држави го одобрија сличниот лек Молнупиравир на Paxlovid и Merck во декември.

Лекот на Мерк е исто така под ревизија во ЕУ, но потребно е повеќе време за негово одобрување бидејќи компанијата ги ревидира своите пробни податоци во ноември, велејќи дека лекот е значително помалку ефикасен отколку што се мислеше.

Овие орални лекови, особено оние на Фајзер, се сметаат за ветувачки нови опции за третман што може да се земаат дома на почетокот на симптомите на Ковид-19 за да се спречат хоспитализација и смртни случаи.

Според податоците од клиничкото испитување на компанијата, Paxlovid, антивирусен режим со два лека, бил речиси 90 отсто ефикасен во спречувањето на хоспитализација и смрт на пациенти со висок ризик од тешка болест. Неодамнешните лабораториски податоци сугерираат дека лекот ја задржал својата ефикасност и против омикрон.