Двесте години истражувања сторени пепел – Бразилците во шок за непроценливата музејска загуба


Меси против Левандовски -11 ден ↓↓↓Фаталното беснеење на огнените јазици кое го зафати и целосно изгоре Националниот музеј на Бразил во неделата, целосно ја уништи и стори пепел непроценливата колекција експонати, пренесуваат бразилските медиуми.

„Сè е готово“, рече експертот Марко Аурелио Калдас, еден од ретките лица, кои влегоа во изгорена зграда.

Метеорити, кои се отпорни на високи температури, се единствените меѓу 20-те милиони експонати, што го преживеаа пожарот.

Според проценките на заменик-директорот на Националниот музеј Кристиана Сережо само 10 проценти од експонатите преживеале.

Националниот музеј на Бразил е сместен во зградата од 1892 година.

„весте години работа, истражување и познавање се изгубени, тажен ден за сите Бразилци“, напиша претседателот Мишел Темер на Твитер.