Џафери: Ќе се посветиме на враќањето на функционалноста на институциите


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Наша обврска како парламентарно мнозинство е да работиме на враќање на принципите на парламентарната демократија со крајна цел забрзување на евроинтеграциите, рече собранискиот спикер Талат Џафери во своето прво обраќање до јавноста,на конференцијата Вклучени граѓани за одговорно и транспарентно Собрание.

Сакам како претседател на Собранието да ветам дека тргнувајќи од моите деловнички и уставни надлежности ќе работам токму на овие прашања. Колку во тоа ќе успееме, зависи од сите 120 пратеници кои седиме во Собранието, но, сепак, во прв ред одговорноста е на парламентарното мнозинство, рече Џафери.

Што се однесува до последните насилни настани во Собранието, Џафери порача дека институциите треба да го истражат случајот, а оние кои се огрешиле да одговараат согласно уставот и законите.